Truskawkowy zawrót głowy!

2016-03-22 09:48:35
Czy technologia powstała na Politechnice Krakowskiej zrewolucjonizuje rynek kosmetyczny?

Miło nam poinformować, iż w lutym br. Politechnika Karkowska podpisała umowę licencyjną z firmą działającą w branży kosmetycznej, dotyczącą wykorzystania innowacyjnej technologii otrzymywania formulacji nanostrukturalnych nośników lipidowych z zainkorporowanym olejem z pestek truskawki.

Technologia została opracowana na Wydziale Inżynierii i Technologii Chemicznych Politechniki Krakowskiej przez zespół prof. dr hab. inż. Jana Ogonowskiego z udziałem dr inż. Elżbiety Sikory oraz mgr inż. Elwiry Lasoń.

 

Firma planuje wprowadzenie na rynek kosmetyczny produktów, które dzięki zastosowaniu ekstraktu z truskawki, będą posiadać właściwości głęboko nawilżające, regenerujące, przeciwstarzeniowe i łagodzące podrażnienia.

 

Gratulujemy naszym naukowcom i życzymy sukcesów firmie w zdobywaniu rynków dzięki innowacyjnej technologii opracowanej na Politechnice Krakowskiej.

 

Tranzakcję przygotował Zespół ds. komercjalizacji CTT PK.

Poleć znajomym:
 
 

Zobacz również

Marzec 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Fundusze strukturalne dla PK
Science to Business